Téma: Wherefore Art Thou, John Connor? (+ Pokračovania)
Wherefore Art Thou, John Connor?
1. kapitola: What′s In a Name?
autor: River2027
vyhlásenie: Nevlastním nič z Terminatora
časové zasadenie: po „Goodbye to all that“
žáner: romantika/humor
hodnotenie: T
varovanie: obsahuje spoilery k „Allison from Palmdale, „Goodbye to all that“ a samozrejme „Romeo a Júlia“
zhrnutie: John je prinútený zúčastniť sa nácviku produkcie školskej hry „Romeo a Júlia“. Na jeho zdesenie, Cameron sa spontánne zapíše do Johnovej školy pod falošným menom Cameron Phillipsová a stane sa náhradníčkou pre rolu Júlie, ktorú hrá Riley.
What′s in a name?
John sedel v anglickej triede po prvýkrát po... nuž.. dlhom čase. Jeho učiteľka angličtiny slečna Darbusová prednášala o nejakej hre, ktorú mala trieda nacvičiť. Nejaký druh drámy, či paródie.
Čokoľvek.
John nedával pozor. Jeho myseľ bola zameraná na dôležitejšie veci, ako zoznam mien napísaný krvou v suteréne, čo v túto chvíľu robil Martin Bedell alebo či už Cameron lokalizovala Cromartieho. Takže bol úplne zaskočený, keď Cameron vstúpila do triedy. Učiteľka sa pozrela na jeho Terminátorskeho ochrancu.
„Á, tu je náš nový študent,“ povedala slečna Darbusová s úsmevom. „Ako sa voláte?“
„Cameron Phillipsová,“ znela odpoveď. John sa zamračil. Phillipsová? Prečo sa vrátila k menu Phillipsová? Ona predsa mala byť jeho sestra! Cameron Baumová!
Riley musela zmýšľať v rovnakom duchu. Vrhla na neho zmätený pohľad a John chcel zmiznúť. Ako jej toto vysvetlí? Prečo tu teraz bola Cameron? Vedela vôbec jeho matka, že tu je?
Cameron si sadla na prázdne miesto za Johnom a ten zrazu cítil, že je veľmi ťažké sa sústrediť.
„Pán Baum,“ povedala slečna Darbusová, vyrušiac ho z jeho myšlienok. „Môžem vás vidieť po hodine?“
John pomaly prikývol, ignorujúc chichot jeho spolužiakov, ktorí predpokladali, že má riadny problém.
„Pán Baum,“ povedala slečna Darbusová pomaly, pričom ťukala ceruzkou po stole spôsobom, ktorý Johna vytáčal. „Musíte si myslieť, že angličtina nie je dôležitá. Toto je po prvýkrát, čo ste sa zúčastnili mojej hodiny po dvoch týždňoch.“
To je doba, čo? John pozeral na zem. „Je mi ľúto, ja...“
„Žiadne ospravedlnenia,“ prerušila ho slečna Darbusová. „Vzhľadom k tomu, že si myslíte, že moje vyučovanie nemá zmysel, som sa rozhodla, že vás nenechám po škole, ale potrestám vás inak. Na škole onedlho budeme mať divadelnú hru, Romeo a Júlia, ktorú práve študujeme. Vedeli by ste to, ak by ste chodili na hodiny.“
John sa nervózne pohol, ako sa na neho mračila. „Ale keďže ste nechodili,“ pokračovala, „priradila som vám hlavnú úlohu v tejto hre. Budete musieť chodiť na hodinu a skúšky, inak vás naozaj nechám prepadnúť v mojom predmete. Pán Baum, toto je vaša posledná šanca, ako sa môžete vykúpiť.“
John v duchu zastonal. „Kto je Júlia?“
Slečna Darbusová sa pozrela na svoj zoznam žiakov. „Myslela som, že by som mohla priradiť túto rolu vašej triednej kamarátke Riley. Alebo možno to nové dievča, slečna Phillipsová. Mala by sa zúčastniť niečoho, čo by jej pomohlo zapadnúť do kolektívu. Hlavná úloha by v tom mohla pomôcť... A ona je určite dobrá voľba pre rolu Júlie.“
John si hrýzol peru. Ak bola nejaká vec, ktorú Cameron nemohla robiť, bolo to herectvo. Vyžadovalo to potrebné výrazy tváre, ktoré nepatrili medzi jej silné stránky. Keď počul jej alias, pripomenulo mu to, aby si s ňou pohovoril ohľadom celej tej veci s priezviskom „Phillipsová“. Riley určite bude mať otázky.
Slečna Darbusová čakala na jeho súhlas. John si povzdychol. Problém nespočíval v tom, že si nemohol dovoliť prepadnúť z angličtiny. Ale jeho matka by s prepadnutím sotva súhlasila... aj keď koniec sveta mal nastať o pár rokov.
„Fajn,“ povedal váhavo John. „Budem hrať vo vašej hre.“
Keď vyšiel z učebne angličtiny, Riley k nemu zamierila.
„Hej, frajer, čo je s tebou?“
„Prinútili ma hrať v školskej hre,“ povedal John dúfajúc, že Riley sa nebude baviť o Cameron. „Buď to alebo prepadnutie z angliny, keďže vôbec nechodím na jej hodiny.“
„Myslela som na to o tvojej sestre,“ opravila sa Riley.
John otvoril ústa, aby jej odpovedal, ale kútikom oka zbadal, ako Cameron mieri k nim.
„Nie som jeho sestra,“ poznamenala.
Riley a John sa na ňu zmätene pozreli, aj keď v Johnovom pohľade bolo trochu viac hnevu. Riley pozrela na Johna. „Ale ja som si myslela, že si hovoril...“
„Žijem s Baumovcami,“ povedala Cameron, „ale nie som jeho sestra. Nemám žiadnu rodinu. Jeho matka ma vzala k sebe.“
Riley sa zatvárila prekvapene. „Čo sa stalo s tvojou rodinou?“
„Môj otec bol architekt a matka tanečnica,“ povedala Cameron. „Obaja boli zabití.“
„To je mi ľúto,“ povedala Riley. Naklonila sa k Johnovi. „Mohla som to vedieť. Vy dvaja sa na seba skutočne nepodobáte.“
John pokrčil plecami a cítil sa trochu nepríjemne, keď videl, ako sa Cameron díva na Riley. „Hej, um, Cam, čo keby si išla zistiť, kde máš skrinku?“
„Číslo mojej skrinky je 285,“ poznamenala Cameron. „Je dolu v hale na ľavej strane, pätnásta v rade. Kombinácia 5-16-7.“
John zaškrípal zubami. „Nuž tak teda prečo si tam nejdeš odložiť svoju učebnicu angličtiny?“
Nevedel, či pochopila pravý význam, ale prikývla, otočila sa a zamierila k skrinkám. John vydýchol. Teraz by mali prísť tie otázky...
„Nie je vám to divné?“ spýtala sa Riley. „Nechať u seba žiť nejaké cudzie dievča?“
Ako jej toto vysvetlím? „Nie je zvláštna,“ priznal John. Zamračil sa, pretože si uvedomil, že to nebola celkom pravda. „No, chcem povedať, že nie je cudzia. Poznám ju už dlho. Boli sme, um, susedia. To je dôvod, prečo poznala moju rodinu.“
Riley zaváhala. „Čo sa jej stalo? Teda, má nejaký druh mentálnej choroby?“
„Och,“ povedal John a namáhal si mozog, ako by vysvetlil Cameronino zvláštne správanie. „Nie tak celkom. Bola jedna z najchytrejších detí v jej triede, a tak vláda... uniesli ju a robili na nej testy... robili veci s jej mozgom... oni, ehm, nejako... naprogramovali ju... na živú zbraň...“
Riley vyzerala zmätene. „Čo?“
„Áno, preto je mentálne traumatizovaná,“ dopovedal John. „A niekedy dostane tie divné nálady... a môže sa stať násilníckou. Takže nebuď znepokojená, keď to niekedy uvidíš.“
„Ako utiekla vláde?“
„Čo?“ spýtal sa John.
„Tím z vlády, ktorí experimentovali s jej mozgom,“ povedala Riley. „Ako utiekla?“
„Och,“ povedal John, „moja mama ju odtiaľ vyslobodila.“
„Čo?“
„Hej, infiltrovala sa na ich veliteľstvo a dokázala utiecť s Cameron,“ povedal John.
„Vau! Tvoja mama je kanón, frajer.“
„Áno, je naozaj... tvrdá,“ súhlasil John.
„Takže, je v poriadku? Myslím tým tvoju sestru,“ povedala Riley.
„Ó, áno, bude v poriadku,“ uistil ju John. „Len... keď sa zdá čudná... nevšímaj si to. Môže začať hovoriť o... veď vieš... konci sveta alebo podobných veciach... a občas zmätkuje... so svojím menom. Raz mi povedala, že sa volá Allison Youngová a inokedy zas, že River...“
John zmĺkol skôr, než začal znovu tápať. Riley zdvihla obočie. „Vďaka za objasnenie.“ Pozrela na hodiny. „Hej, čas na hodinu. Uvidíme sa.“
„Hej,“ zamrmlal John. Usmieval sa, pokiaľ Riley nezmizla, potom tresol päsťou do múru. „Argh! Vyznel som som ako úplný idiot!“
Rozhliadol sa okolo seba.
Kde dočerta bola Cameron?
John našiel Cameron, keď vychádzala z dievčenskej toalety. Doslova na ňu zaútočil, schmatol ju za zápästie a vyviedol ju von, kde ich nikto nemohol počuť. Keď konečne boli sami, nahnevane sa k nej obrátil.
„Prečo si to povedala?“ spýtal sa.
Cameron vyzerala zmätene. „Čo?“
„To, vtedy v triede!“ John takmer kričal. „Prečo si nepovedala, že si Cameron Baumová?“
„Neviem,“ odvetila Cameron pokojne.
„Ak to má niečo s tým nezmyslom ohľadom 'Allison z Palmdale', treba to zastaviť,“ prikázal John. „Koľko ešte ďalších aliasov máš? Keď sme sa stretli prvýkrát, povedala si, že tvoj otec predáva traktory a mama ostáva doma. Teraz je otec odrazu architekt? A tvoja mama tanečnica? Odkiaľ to máš? Ani si neodpovedala Riley na otázku, ako zomreli!“
Cameron sa k nemu prudko otočila. „Zomreli počas Súdneho dňa. Každý zomrel.“ Otočila sa a pokračovala v chôdzi.
John prižmúril obočie. „Kto zomrel? Pretože oni nie sú tvoji rodičia. Nenarodila si sa, pamätáš? Bola si vyrobená. Nemáš ani otca, ani matku.“
„Sú to Allisonini rodičia,“ odpovedala Cameron.
„Znova tá Allison,“ zahundral John. „Počúvaj. Nie si Allison. Nie si Cameron Baumová. A nie si ani Cameron Phillipsová. Cameron Phillipsová zomrela v ten deň, keď Cromartie prišiel do mojej školy!“
Zmĺkol, fučiac od hnevu. Cameron sa na okamih zastavila, bez toho, že by sa na neho pozrela.
„Cameron Phillipsovú zabil Cromartie,“ dodal rozzúrene. „Bola zasiahnutá dvoma strelami do hrude. Ty... Ty si stroj!“ vyštekol.
Cameron stále neprejavovala žiadne emócie, hoci John mohol povedať, že jej ublížil. Zrýchlila krok a ani sa na neho nepozrela. Zavrel oči a snažil sa upokojiť.
Toto všetko sa stalo kvôli menu? Čo je meno? To bola jedna z Júliiných viet, spomenul si. To čím nazývame ružu, iným menom by voňalo ako sladkosť. Prečo takto vybuchol? Áno, jej nová identita spôsobila jemu a Riley problémy. Ďalšie dievča žilo v jeho dome a nie je jeho sestra. Hej, určite problematické.
Nie si Allison, nie si z Palmdale, si z budúcnosti! Si stroj!
Ako môže stroj cítiť bolesť?
"I'm proud of you, Dustil. You aren't hanging onto a lie after you see it for what it is. Not everyone could do that." Carth Onasi
"If something's stupid but it works, do it." David "Livingstone" Cranbeck